A mai trecut un anotimp, a trecut și minivacanța de dinainte de maxivacanța de – sper eu – două săptămâni dintre ani, așa că-i vremea să vă arăt ce cărți mi-am luat în toamna lui 2016. Nu vă mai țin discursul cu 0 autocontrol, nu poate să fie asta scuza de fiecare dată. 😅 OK, am o problemă. Primul pas e să recunoști, parcă ăsta-i clișeul. Sunt pe drumul cel bun, deși mai departe nu știu ce ar trebui să fac. Să reamenajez casa și să cumpăr un nou corp de bibliotecă, da-n fiecare an în care trece vara și mi-e lene/groază/n-am $ să pun parchet răsuflu ușurată, așadar nu știu când se va-ntâmpla asta. Până atunci, știți cum e… mă abțin de zor și cumpăr cu spor. 😅😅😅 x 98723.
Ce mă îngrijorează de fapt nu e neapărat câte cărți cumpăr, ci câte dintre ele sunt în engleză. Holy hell, majoritatea! Din 17 cărți noi, doar două sunt în limba română (și asta fiindcă una am primit-o). 😐 To do în 2017: cumpără (sau măcar citește) mai multe cărți în română, Roxa!
Scuze de incursiunea în mintea-mi de bibliomaniacă, dar azi mă simt mai vorbăreață. Hai mai bine să vă arăt cărțile, că pentru ele dădurăți click.
OK, să începem cu cele primite. F. was kind enough să-mi întrețină dependența, ca de obicei, și mi-a cumpărat câte o carte în fiecare dintre cele trei luni de toamnă. Nu-i așa că vreți și voi așa prieteni? 😀 Am primit de la el The Snowman de Raymond Briggs pentru my Christmas book marathon, o frumusețe de carte ilustrată în creion colorat, la care abia aștept să ajung în viitorul foarte apropiat. Apoi, mi-a mai trimis A Long Way Down de Nick Hornby, într-o ediție portocalie care se asortează perfect cu cea verde din High Fidelity, pe care deja o aveam. Nu pot să cred, au și aceeași mărime. Ce frumooos, OCD is pleased. 😀 Și ultima de la el este un volum de Knut Hamsun care conține două scurte romane ale celebrului (?) norvegian câștigător de Nobel: Pan și Victoria. N-am citit nimic de Hamsun, așa că mă gândesc c-ar fi un bun punct de plecare. Mulțumeeesc!
Mai departe. La începutul lui septembrie am fost la Bookfest-ul organizat aici, în Târgu-Mureș. Nicio diferență față de Gaudeamus, aceeași înghesuială și lipsă de apă de vânzare sau aer condiționat la +30 de grade. Dacă puteam măcar să mă opresc din transpirat, jur că-mi cumpăram mai multe, doar pornisem la vânătoare; dar efectiv NU. ERA. AER! Nici până-n ziua de azi nu am apucat să-mi iau cărțile alea, grrr.
Singurul stand la care am avut răbdare să mă zgâiesc ca lumea a fost Okian, care, spre dezamăgirea mea, veniseră doar cu niște chestii basic, ce se vând sigur. Dar dacă tot făceam efortul supraomenesc să nu mor de sete, am zis să nu plec cu mâna goală și mi-am cumpărat cinci cărți. Prima a fost War Horse de Michael Morpurgo, într-o ediție frumușică de la editura Egmont. E o carte pentru copii despre prietenia dintre un cal și un om, presupun, care merg împreună la război sau se cunosc pe câmpul de bătălie. Nu știu exact, dar subiectul mi s-a părut interesant și am auzit că și filmul e tare fain.
Apoi, tot de acolo mi-am mai luat două cărți clasice din colecția Penguin English Library, pe care dacă nu le găseam cu design-ul ăsta drăguț le-aș fi evitat pe vecie, la ce dimensiuni monstruoase de 600+ pagini au: Moby Dick de Herman Melville și Middlemarch de George Eliot. Dacă nici coperțile astea nu reușesc să mă facă să le citesc, mă dau bătută. 😀 Glumesc; am parcurs toată seria A Song of Ice and Fire, chiar credeți că mă intimidez așa ușor? 😎
Ultimele două cărți de la Bookfest sunt A Room with a View de E. M. Forster (pe care deja am citit-o și despre care urmează să vă povestesc pe larg) și The History of Love de Nicole Krauss – care din câte știu e nevasta lui Jonathan Safran Foer, deci mă interesează. Și coperțile astea-s drăguțe: colecția Penguin Essentials. Despre toate astea și multe alte ediții spectaculoase puteți citi în postarea cu idei de cadouri de Crăciun.
Următoarele trei cărți sunt rezultatul zilelor cu transport gratuit pe care le-am prins, pe rând, pe Okian (Christmas Stories, poveștile de Crăciun ale lui Michael Morpurgo, tipul cu War Horse), Elefant (The Life and Adeventures of Santa Claus de L. Frank Baum, într-o ediție pe care-am deochiat-o la cât m-am minunat de aspectu-i) și… eMag, de unde am luat Mama mamuților mahmuri. Elefanți cu rochițe și alte povestiri de Mircea Sântimbreanu, de la o editură-fantomă – pentru că nu o găseam nicăieri în ediția veche, de la Editura Ion Creangă; v-am povestit AICI chiar ieri despre carte. Și nu numai cărți am ajuns să-mi iau de la eMag; luna asta mi-am comandat chiar și un ruj! Ce se întâmplă?…
Next: Book Depository, de unde mi-am luat numai cărți ieftine sau la reducere. Despre Cogheart deja v-am povestit pe larg, iar despre colecția de povești și poezii numită ‘Twas the Night Before Christmas v-am spus că urmează s-o citesc luna asta. Prima a fost cam 5 euro, iar a doua sub 3, la fel ca toate cărțile din colecția Wordsworth Children’s Classics.
De la secțiunea de bargain shop de pe BD am cumpărat toată seria The Hunger Games, cu recenzia căreia sunt datoare pe blog până în ziua de astăzi. Eram tare mândră de mine că am luat toate trei cărțile cu maximum 60 de lei, cam cât e o carte în ediție cartonată dacă o cumperi de-aici. Bine, sunt paperback, dar design-ul mi se părea simplu și frumos și mă felicitam pentru descoperire. Pe bune, totul părea OK în poze. Până când au ajuns…
Aha, deci asta explică prețul. Am întrebat pe cineva dacă a văzut vreodată ceva mai kitschos. Răspunsul a fost: “Da, dar și astea-s în top”. 😂 OK, de data asta am dat-o-n bară. Promit că n-o să omor vara furnici cu ele! ❤🐜
Ultima carte și categoric cea mai faină mi-am luat-o de Black Friday, când am prins-o cu doar 83 de lei înainte să se termine stocul de pe Elefant. Primul volum din Harry Potter, varianta ilustrată. Superb, pur și simplu superb. Abia aștept să-l citesc și, dacă-mi place, să-l cumpăr și pe al doilea.
***
Cam astea-s cele 17 cărți pe care le-am cumpărat în toamna lui 2016.
see what I did there? 😏
Ultima tură de shopping pe care o să v-o arăt anul ăsta va fi cea cu minunatul meu cadou de Crăciun de peste 10 cărți… cu o anumită tematică predominantă. Mi l-am făcut eu mie, căci cui altcuiva, și e pe drum. :)) Voi ce v-ați mai cumpărat? Ați citit vreo carte dintre cele de mai sus?
Ah, drăguțenia aia de Middlemarch e pe lista mea de citit pt. anul viitor. Doar că încă nu m-am decis dacă vreau coperta asta sau aia cu libelule de la Vintage. Oh, decisions, decisions! :))
Aia mi se pare că arată mult prea modern pentru când a fost scrisă cartea de fapt. Dar coperțile ăsteia se deteriorează ușor. Oh, decisions, decisions. :))
Clothbound classics are the real deal. In my next life, cînd o să mi le permit.
Problema cu alea e că le cam am, dar în alte ediții. De faine-s faine, nu zic nu. 😀
Look on the bright side (see what I did there?): if you use those shiny books properly, you won’t have to worry about heating bills anymore.
Pro tip: try turning them on a couple of carolers, the results should be interesting. 😀
Well, people often say book burning is a sin. This might count as the revenge of the books. :))
I just imagined a Grammar book knocking at Grapini’s door…
I just imagined the title of that famous song being changed to “knocking AT heaven’s door”…
I only read “Foamea” by Knut Hamsun and I found it weird.
You actually looked up the name of the book in Romanian? :)) Oh Andreas, you never cease to amaze me. That one’s on my TBR as well, but I don’t want to begin reading Hamsun with the masterpiece, so I’m going for the lesser works.