Prima mea carte: Puf, pinguinul rătăcit – de unde mi-a venit ideea și alte câteva detalii de culise

În caz că nu știați, a apărut prima mea carte. În română și maghiară, deci mă puteți considera nu doar autor publicat, ci și tradus. 😎

Puf, pinguinul rătăcit. O poveste de Crăciun | Pufi, az eltévedt pingvin. Karácsonyi mese
Editura Kreativ, 2016

*pe pagina editurii –> română | maghiară

*pe Goodreads

Despre ce e vorba (ce scrie pe coperta IV)

Tot ce vrea Puf, micul pinguin neastâmpărat de la zoo, este să se joace în zăpada proaspătă. Dar, dintr-o simplă distracţie, totul se transformă într-o aventură după ce trece de gardul grădinii zoologice şi se rătăceşte prin pădure, unde îl pândesc ochi ameninţători. După multe peripeţii, ajunge în oraş şi îl întâlneşte pe Cristi, un băiat grăsuţ şi cam timid de la un orfelinat în care face legea Mihăiţă cel ştirb, un copil răutăcios care strică toate jucăriile. Va reuşi Puf să se întoarcă la zoo? Oare Moş Crăciun împlineşte doar dorinţele copiilor sau şi pe cele ale animalelor? Această carte spune povestea unei prietenii dintre un pinguin şi un băieţel, amândoi la fel de singuri în preajma Crăciunului. Dialogurile şi întâmplările amuzante se potrivesc de minune atmosferei de iarnă, iar copiii vor râde citindu-le în timp ce înfulecă prăjituri şi sorb din cana de cacao fierbinte.

Cum de am scris o carte?

Aș vrea să am un răspuns romantic la întrebarea asta. Aș vrea mult să pot să mă laud cum m-a pălit într-o zi inspirația și nu m-am mai putut ridica de pe scaun până nu am terminat de scris povestea. Realitatea e însă alta: șeful mi-a dat un deadline să scriu o poveste de Crăciun. 😬 Partea cu deadline-ul a fost vitală pentru bietul Puf, căci eu am idei multe și prea puțin timp să stau și să le pun la dospit, să le gândesc până la capăt. Dar fiindcă am fost nevoită – și foarte entuziasmată de proiect, my first book, d’oh! -, uite că s-a putut. Și șefului meu i-a plăcut rezultatul.

Am scris povestea în aprilie-mai 2015 și trebuia să o ilustreze un coleg, dar fiindcă ne-am luat cu manuale, auxiliare și alte lucruri mai urgente, ne-am dat la un moment dat seama că era imposibil să avem cartea venită de la tipografie până înaintea Crăciunului de anul trecut. Așa că, timp de mai multe luni, Puf n-a fost decât un document Word.

De unde mi-a venit ideea cu pinguinu’?

La duș. 😂 Nu, pe bune. Că vreau să scriu despre un pinguin era foarte clar în capul meu de la bun început, pentru că ADOR păsările, mai ales pe cele cute & fluffy. Iar povestea trebuia să fie de iarnă, deci iarnă + pasăre = pinguin pufos, evident. ❄ Puf! 🐧 Totul a pornit de la prima scenă, în care Puf reușește să se rătăcească din greșeală într-un mod foarte… atipic. Apoi mi-a venit ideea cu mâncarea și prăjiturile, pentru că oricine mă cunoaște știe cam cât de gurmandă și food addict pot fi. Una peste alta, toate au dus la… Cristi.

Cristi există în realitate. Nu e numai cel mai bun prieten al lui Puf, ci și al meu, încă din clasele gimnaziale. A cincea sau a șasea. We go back a long way. 🙂 Este omul care a fost alături de mine aproape toată viața și care merita o carte despre prietenie după ani în șir în care i-am făcut capul calendar. Nici măcar nu i-am schimbat numele. Cât despre ilustrații, Cristi din carte e leit lui Cristi copil. “Trebuia să am fundul mai mare. Și m-așteptam ca până la sfârșitul cărții să mi se rupă pantalonii sau ceva”, a bombănit el când a primit cartea. :))

Apropo, știți ce greu e să ții secret subiectul cărții UN AN JUMATE, în condițiile în care eu și Cristi vorbim zilnic ca două gaițe? Dar a meritat surpriza. 😀

Alte detalii picante: personajul negativ din poveste e inspirat de un fost. :)) Domnul K. este un mic omagiu adus lui Kafka, unul dintre scriitorii care au avut un mare impact asupra mea. Iar Puf… hello, alter ego.

Ilustrațiile

Pe vremea când credeam că Puf va rămâne un proiect intern la noi la editură, eram pregătită să-i arăt ilustratorului poze cu Cristi în copilărie. Când am aflat că apelăm la o ilustratoare din Oradea, m-am panicat că n-o să iasă chiar cum am gândit-o eu, dar n-am zis și n-am făcut nimic fiindcă everyone deserves the benefit of the doubt. Iar când am văzut prima dată ilustrațiile… OMG, cât de bine l-a nimerit pe Cristi! Cât de frumos și-a imaginat totul! CE CUTE A IEȘIT PUF! Toate astea în condițiile în care eu și ilustratoarea n-am schimbat nici măcar un mail și încă nu ne cunoaștem în viața reală.

don’t trust my iPhone, culorile arată mult mai bine 💓

Dacă v-am făcut curioși, aici aveți portofoliul de pe Behance al Anitei Molnár, care este foarte, foarte talentată. Nici nu știți cât mă bucur că Puf al meu are texturile alea faine pe burtică și ochii ăia imenși. Sper să mai colaborez cu ea; între timp, go show her some love!

Cum mi se pare acum cartea

Cinematică, mai aproape de un scenariu Disney/Pixar decât de literatură propriu-zisă. Plină de toate acele clișee de Crăciun pe care le adorăm sau iubim să le urâm, după caz. Caldă, prietenoasă, cu character development chiar și în 32 de pagini, câte are de obicei un picture book. 😀 Ştiu, mi-o laud singură, dar pe bune, eu îmi sunt cel mai mare critic. Sunt foarte conștientă și de punctele slabe. Dar dacă mi-a plăcut după încă un an, când chiar s-a apucat cineva de ilustrații, și am mai vrut să ies cu ea în lume ca fiind prima mea carte, pot zice că a trecut testul timpului. Sper să le placă și ălor mici. 🙂

De unde se poate cumpăra

Deocamdată, doar de pe site-ul editurii. Găsiți cartea în ambele limbi (română şi maghiară).

În românăclick aici.

În maghiarăclick aici.

Alții despre Puf

Prima recenzie a venit de la cineva din publicul-țintă și am fost atâât de fericităăă! 😀 Ştefania are un canal de YouTube în care vorbește foarte frumos despre cărţi. E foarte naturală în fața camerei și e urmărită de mulți copii, așa că normal că i-am trimis cartea în dublu exemplar. Pe celălalt vrea să vi-l dea vouă, vedeți că are și concurs. 🙂 Puf mai trebuie să ajungă la câțiva booktuberi cu suflet de copil.

Noi ne auzim cât de curând cu un concurs aici, pe blog, pentru că am vreo două exemplare de dat. 🙂

13 thoughts on “Prima mea carte: Puf, pinguinul rătăcit – de unde mi-a venit ideea și alte câteva detalii de culise

 1. Roxana, vreau să o citesc și să i-o dai și surori mele cadou de Crăciun, am auzit că ai trimis unor fete cartea,crezi că ai putea să mi-o trimiți și mie?

  Reply

 2. Buna! As dori aceasta carte,dar nu prea dau CNP-ul . De ce trebuie neaparat sa il scriu? Nu pot comanda fara?

  Reply

  1. Bună, Izabella. Te înţeleg perfect cu CNP-ul, nici eu nu pot să pricep. Dacă îmi trimiţi un mail la neverminding.chains [at] gmail.com, rezolvăm cumva.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *