3 cărți frumoase pentru copii făcute unde lucrez

În ultimele două săptămâni am fost all about children’s book. E un microb de care nu mai scap și nici nu vreau să. Nici nu știți cât mă bucur că am reușit să găsesc unde locuiesc un loc de muncă ce mi-a deschis ochii în privința unei nișe care se potrivește brici cu pregătirea mea și pe care n-o bănuiam niciodată atât de vastă și de complexă. Am învățat multe și sper ca, pe parcurs, să vă mai împărtășesc și vouă una-alta despre ce înseamnă cărțile pentru copii, cum e să muncești în domeniu, de ce le citesc și de ce am ajuns chiar să scriu una. 🐧

Astăzi însă vreau să vă povestesc un pic despre altceva. Scriu întruna despre cărți de la alte edituri de aici și de prin UK și SUA, dar până acum n-am zis nici mâlc despre cele publicate unde mă semnez eu în condică în fiecare zi. 🙂 Nu fac reclamă, nu mă pune nimeni să fac asta, pur și simplu îmi place cum au ieșit și vreau să împărtășesc asta cu voi.

Am ales trei cărți dintre cele făcute de noi de la zero – editate, culese, adaptate și mai ales ilustrate. Nu sunt cărți care au trecut prin mâinile mele în niciuna dintre etapele de publicare (eu mă ocup mai degrabă de cele pe care le traducem și sigur o să fac o postare separată și pentru ele). Tocmai din acest motiv, le aveam acasă de atâta timp, dar am ajuns să le citesc abia luna asta, deși una a apărut în 2014, iar alta în 2015; numai pe ultima am luat-o de la editură acum câteva săptămâni.

Toate trei sunt făcute de trei colegi talentați într-ale artei vizuale, trei ilustratori bestiali cu trei stiluri total diferite, unul mai mișto decât celălalt. Toate cărțile sunt picture books de 32 de pagini (lungime standard pentru astfel de cărți) și sunt destinate copiilor de până în 7, maximum 8 ani.

Disclaimer: paginile sunt lucioase și bătea lumina-n ele. Sorry. 😊

1. Petre Ispirescu, Basme populare românești (2014)

Cuprinde versiuni scurtate și nițel curățate de arhaisme dificile pentru: Prâslea cel voinic și merele de aur, Balaurul cel cu șapte capete, Greuceanu, Sarea în bucate, Aleodor împărat. Dintre toate, e cea al cărei text îmi place cel mai mult. E scurtat și adaptat foarte bine pentru cei mici; nici nu se simte că lipsește ceva, iar farmecul basmelor culese de Ispirescu din folclor nu se pierde.

Și în privința ilustrațiilor e preferata mea; deși are culori mai sobre pentru că let’s face it, basmele noastre nu sunt dintre cele mai fericite, detaliile bogate m-au cucerit. Desenele conțin mult mov, verde și galben, multe dintre ele au texturi interesante și ce mai, chiar arată super și reinventează tradiționalul, aducându-l în vremurile noastre.

Recomand să le-o citiți copiilor mai mici pentru a-i familiariza cu basmele, chiar dacă încă nu au răbdare să le asculte cap-coadă în versiunea completă, textele originale fiind muuult prea lungi.

O puteți cumpăra de pe Cărturești sau direct de la sursă.

2. Legende românești (2015)

După același model, cartea asta cuprinde texte adaptate pe înțelesul copiilor ale unor legende despre păsări sau plante. Printre altele, aflăm de ce plutește lebăda pe ape, de ce e pițigoiul vestitorul primăverii, de ce au corbul și mierla penele negre, de ce are bradul acele mereu verzi și cum au apărut macii și lăcrămioarele. 🙂 Textele sunt un pic cam scurte pentru gustul meu (mă știți, îmi place să mă scufund în carte), dar copiilor mai mici sigur le-ar plăcea.

Dintre toate cele trei, e cea mai colorată și cea mai veselă. Ilustrațiile sunt ingenioase, detaliate și multe dintre ele – absolut superbe.

O puteți cumpăra de pe Cărturești sau direct de la sursă.

3. Povești cu animale (2016)

În țările europene circulă multe astfel de povești. Nu sunt fabule, adică nu au morală și înțelesul lor nu se poate neapărat regăsi în tabieturile omenești, ci sunt pur și simplu niște istorioare hazlii care circulă din popor în popor ușor modificate. De exemplu, am găsit una în care, față de versiunea Fraților Grimm sau a unei povești din Siberia, diferă doar animalele. Cartea asta e cu multe vulpi și pisici, dar și cu alte orătănii.

În privința ilustrațiilor, cred că avem de-a face cu cel mai amuzant și mai expresiv stil dintre cele trei cărți – cum ar fi de așteptat, fiind vorba despre niște povești cu animale. 🙂

Este nou apărută, așa că încă nu o văd nicăieri online, dar se pot face comenzi.

***

Sper că v-am dat câteva idei dacă nu mai știați ce să le cumpărați pruncilor. Și mai sper ca următoarea carte făcută de noi despre care o să vă povestesc să fie chiar a mea. 🙂 🐧

3 thoughts on “3 cărți frumoase pentru copii făcute unde lucrez

  1. Mi se pare foarte faină ideea de a le curăța un pic de arhaisme, deși în principiu eu sînt pro, dar pentru vîrstele mici e ideal așa. Felicitări, faceți treabă bună acolo!

    Oh, și abia aștept să vedem odată pinguinul ăla!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *