Ordinea cărților Game of Thrones (seria A Song of Ice and Fire)

Mi-a scris cineva ieri, într-un comentariu, că nu știe exact care e ordinea corectă a cărților Game of Thrones. Inițial am vrut să pun un link de Wikipedia, dar apoi mi-am dat seama că, de exemplu, nici măcar pe taică-meu nu l-ar ajuta cu mare lucru. Și cum nici nu se pune problema să-i spun cuiva că blogul meu de cărți este prea elevat pentru doleanța sa, iată. (Am scris post separat în speranța că așa voi ajuta mai multă lume.)

Game of Thrones e numele serialului, tradus în română ca Urzeala tronurilor. Seria de cărți pe care se bazează se numește A Song of Ice and Fire (Cântec de gheață și foc) și e scrisă de George R.R. Martin, dar i se mai zice și după numele primei cărți sau al serialului.

ASOIAF (prescurtarea comună) este formată, deocamdată, din 5 cărți gata scrise și disponibile în librării. La noi au apărut toate la editura Nemira și, fiindcă sunt atât de mari, cel mai probabil o să le găsiți împărțite fiecare în câte două volume, ceea ce înseamnă că, fizic, în total ar fi 10 cărți. Dar nu vă speriați, librăriile le vând împreună, adică dacă ceri Urzeala tronurilor, de pildă, primești ambele cărți care alcătuiesc volumul întreg. În cazul excepțional în care se vând separat sau le luați de la vreun anticariat, țineți minte că primul volum dintr-o carte are un punctuleț pe copertă și/sau pe cotor, iar al doilea două punctulețe. Dacă nu vedeți nicăieri punctulețele astea și respectiva carte este un tom gigantic numai bun de spart capul cuiva, înseamnă că nu a fost împărțită în două volume.

Ordinea corectă de citire a cărților din seria Cântec de gheață și foc este:

1. Urzeala tronurilor

Titlul original este A Game of Thrones (coperta din dreapta), iar cartea a apărut acum 20 de ani, în 1996.

2. Încleștarea regilor

Titlul original este A Clash of Kings (dreapta), iar cartea a apărut în 1998.

3. Iureșul săbiilor

Titlul original: A Storm of Swords (2000).

4. Festinul ciorilor

Titlul original: A Feast for Crows (2005).

5. Dansul dragonilor

Titlul original: A Dance with Dragons (2011).

Pam-pam. Hai că nu-i greu. 🙂 Seria încă nu e terminată, serialul fiind undeva înaintea cărților. George R.R. Martin mai trebuie să scrie două cărți, dar în ritmul ăsta apucăm paștele cailor și murim și noi, și el, până aflăm cum se termină. Data de lansare a următoarei cărți nu e anunțată.

Pe lângă toate astea, pentru fanii înfocați ai seriei, mai e ceva. NU aveți nevoie de cărțile astea ca să le înțelegeți pe restul; NU fac parte din povestea originală, ci aduc niște completări pe care nu e musai să le cunoașteți.

Prima este Lumea de gheață și foc (în original The World of Ice and Fire), un companion book care conține hărți din Westeros, istoria și genealogia fiecărei case importante din cele Șapte Regate, multe ilustrații superbe și informații care în cărți ni se oferă disparat. Eu o am, merită toți banii. 😀

A doua este Cavalerul celor Șapte Regate (în original A Knight of the Seven Kingdoms), o carte cu trei nuvele tot de George R.R. Martin. Se evocă mai în detaliu evenimente care se petrec înaintea celor povestite în cele cinci cărți din serie, așadar se presupune că deja le știm. Prin urmare, și volumul ăsta e totalmente opțional.

O să actualizez informațiile din articol pe măsură ce apar noutăți. Sper să vă fie de folos. 🙂

Urmăriți aici seria de articole despre A Song of Ice and Fire.

13 thoughts on “Ordinea cărților Game of Thrones (seria A Song of Ice and Fire)

 1. Gabriela, doar un avertisment: seria creează dependenţă şi NU au apărut încă toate cărţile. Aşa că aşteaptă-te la lungi perioade de sevraj. 😀

  Reply

 2. Am o nedumerire. Ar fi bine să citesc cărțile în engleză sau în română? Întreb doar pentru că nu vreau ca informațiile să fie traduse sau interpretate greșit. Mulțumesc 🙂

  Reply

  1. Daca stii bine limba engleza, citeste-le in engleza, nu in romana!!! Daca nu, mai bine in romana decat deloc. 😉

   Reply

 3. Mai sunt 2 volume 6 si 7 pe langa acestea 🙂 e bine sa le citesti in romana dac nu stii bine engleza…sa intelegi mai bine !

  Reply

 4. Si eu voi citi toate acestea in ordine dar dupa ce vad si sezonul 7 🙂 filmul apoi cartile presimt faptul caci cartea e mai buna 😀 😉 !

  Reply

 5. Buna.
  Foarte de ajutor articolul. Stii cumva unde sa includ The Rogue Prince si The Princess and the Queen ca sa urmez ordinea cronologica exacta?
  Multumesc mult

  Reply

 6. Dacă am citit toate cărțile (la mine se termină cu “Dansul dragonilor” vol. 2 )şi nu am văzut filmul să înțeleg că totuși am citit tot ce a publicat până acum din ASOIAF ? Că la mine nu se pupă ce citesc eu cu ceea ce-mi spun alții că este în serial !

  Reply

 7. Am citit cartile de mult , cu mult inaintea serialului si sincer nu m-am gandit ca seria cartilor nu au un sfarsit , ca nu ma apucam de ele. Nu m-am uitat la serial asa ca am ramas “spanzurata” si cu multe enigme. Astept si sper pentru continuare. Viata lunga domnului R.R Martin si spot la scris 🙂

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *