O să scriu genul ăsta de articol la sfârșitul fiecărui anotimp, ca să vă fie mai ușor să urmăriți și varianta pe scurt a recenziilor mai lungi decât prevede legea (sorry not sorry, de-aia mi-am făcut blog).
Și tot pentru o parcurgere mai ușoară a tuturor lucrurilor despre care discutăm aici, am făcut o pagină în care adaug link-uri spre toate cărțile despre care am scris, dar bonus: am aranjat autorii în ordine alfabetică. Am făcut asta de pe-acum fiindcă mai încolo va fi ca atunci când lași prea multe vase să se strângă în chiuvetă și nimeni nu mai are chef să le spele. E OK când sunt mai puține și știi de unde să le apuci. :))
Revenind la recapitulare: în vara asta am citit 11 cărți și o manga (unul dintre volumele care alcătuiesc omnibusul). Să le luăm pe rând. Click pe titluri pentru recenzia detaliată și poze.
1. Ransom Riggs, seria Miss Peregrine’s Peculiar Children (3 cărți: Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children, Hollow City și Library of Souls)
Cred că e singura serie YA pe val al cărei subiect chiar m-a atras. Filmul iese în toamna asta și va fi atât de prost :)), dar cărțile chiar merită citite. Subiectul e cam scary, al treiea volum devine chiar un pic macabru, personajele nu-s cine știe ce, însă în toată seria o să găsiți o atmosferă misterioasă și plăcută. În plus, fotografiile vechi pe baza cărora e alcătuită povestea sunt fenomenale, iar faptul că le priviți în timp ce citiți o să vă ducă înapoi în timp, în acele veri liniștite pe care vi le petreceați la bunici, cotrobăind prin sertare și albume foto vechi și încercând să puneți cap la cap ce găseați. Nu știu, pentru mine vor rămâne mereu niște cărți dragi.
2. Nikolai Nosov, seria Habarnam (3 cărți: Aventurile lui Habarnam și ale prietenilor săi, Habarnam în Orașul Soarelui și Habarnam pe Lună)
L-au iubit părinții noștri, îl iubim și noi și sper că odată cu lumea modernă să nu se oprească aici ciclul. Primele două cărți sunt foarte faine, balsam pe sufletul de copil pe care cu greu ți-l mai găsești în cotidianul agitat. Habarnam e un prichindel care face tot felul de șotii alături de prietenii săi cu nimic mai breji. Cartea a treia m-a dezamăgit cumplit, e oribilă, propagandă comunistă și anticapitalistă cap-coadă. Știu că arată foarte bine toate trei în bibliotecă, dar pe ultima nu merită s-o luați… decât, desigur, dacă vreți să vă-nervați sau să faceți comparații. Pentru copii nu e suficient de bine deghizat subiectul încât să înțeleagă ceva sau să le placă. Just my two cents.
3. Lavinia Braniște, Rostogol merge acasă
Deși am citit-o după seriile de mai sus, Rostogol a fost prima carte despre care-am scris aici. 🙂 Mi-a plăcut foarte mult și așa am ajuns să cumpăr și celelalte două cărți care au legătură cu Trofeul Arthur. E povestea unei berze care mai are de dus un singur pui părinților înainte să iasă la pensie, doar că acela se dovedește a fi porcușorul Rostogol, prea gras ca să poată fi dus în zbor… și cu rău de înălțime pe deasupra. E amuzantă, are ilustrații cubiste și e cu totul altceva, citiți-o!
4. Sun-mi Hwang, Găinușa care voia să zboare
Muguraș e o găină care vrea să ducă o viață ca restul găinilor din curte, dar e închisă și viața după gratii nu-i priește deloc. Ar vrea și ea un cuib și măcar un puișor… Măi, asiaticii ăștia sunt demenți. Deși nu e o poveste scrisă foarte coerent, tristețea și amărăciunea găinușii ăsteia au rămas cu mine după luni bune, așa că n-am cum să zic că nu merită citită cartea. În plus, ilustrațiile sunt superbe!
5. George R.R. Martin, A Feast for Crows (cartea a patra din seria A Song of Ice and Fire)
Una dintre preferatele mele din serie, deși n-aș ști să vă zic una care NU e preferata mea din serie. :)) O carte diferită față de restul, în sensul că are mai puțină acțiune și mai multe intrigi și personaje noi, dar care mi-a căzut atât de bine încât am și plâns la ea. Fiecare paragraf e un deliciu și fiecare minut fără publicarea cărții a șasea un supliciu. Și da, acum sunt în concediu și citesc A Dance with Dragons. 😀
6. John Green, An Abundance of Katherines
Nu o vedeți în poze pentru c-am citit-o pe Kindle. A fost cam siropoasă și este una dintre poveștile lui John Green care nu mi-a plăcut la fel de mult ca Looking for Alaska. Dar are un personaj secundar excelent, un fir narativ care conține o călătorie prin mereu surprinzătoarea SUA, niște idei interesante despre dragoste și relații și o altă perspectivă asupra copiilor supradotați. Pe scurt, clișeele adolescentine care vin din America sunt combătute cumva de John Green și lucrurile deja încep să se miște altfel. 🙂 E o carte OK.
7. Ana Rotea, Dosarul Popcorn
S-ar putea să fie preferata mea dintre cărțile pentru copii citite anul ăsta. Este despre o gașcă de copii de la bloc care își iau porecle de detectivi și se-apucă să investigheze dispariția porcușorului de Guineea al vecinei de la etajul 4. :)) Are un umor fantastic și niciun fel de pretenție artistică. Fără fasoane și complicații, dar cu un limbaj atât de fin încât ți-e mai mare dragul să dai paginile. Am râs mult. Recomand!
8. Kiyohiko Azuma, Azumanga Daioh #1
O să vă povestesc despre tot volumul când îl termin, dar v-am mai spus că nu mă grăbesc. Deja m-am atașat de personaje și mi se pare natural să citesc de la dreapta la stânga. Este un volum de comedie, însă sunt evidente nuanțele psihologice din visele fetelor. Plus că am învățat o grămadă de lucruri noi despre Japonia datorită notelor de la sfârșitul fiecărui volum. Deja l-am citit și pe-al doilea, dar asta a fost acum, în septembrie, deci teoretic toamna.
***
Cam atât. Având în vedere că n-am avut concediu deloc vara, eu zic că-i rezonabil și destul de variat. 🙂
Planuri pentru toamnă? Să termin ultima carte din seria A Song of Ice and Fire, să termin cândva și manga, să mă apuc de edițiile bilingve din Shakespeare, o carte non-fiction, vreo două volume de Roald Dahl și alte cărți care să nu fie de limbă engleză. Plus că încă aștept trilogia Hunger Games expediată de Book Depository în 17 august. N-a ajuns și încep să mă îngrijorez. Și la voi durează atâta? 😟
Sunt oameni care au comandat prima ediţie a Epopeii lui Gilgameş de pe Book Depository şi n-a ajuns nici acum.
😂 *slow clap*