Love is a Dog from Hell a fost tradusă la noi ca Dragostea e un câine (cîine!) venit din iad, un volum incomplet (de ce, Polirom?!) care conține mai puțin de jumătate dintre poeziile din cartea originală. Dar e cartonată și are ilustrații… 🙄 Proastă afacere.
Apropo, Bukowski scrie în vers liber, de aceea multă lume spune că poeziile lui sunt poeme. Acuma… ori nu pricep eu sensul cuvântului poem, ori DEX încă nu l-a introdus. Dacă greșesc, să mă trageți de mânecuță, nu citesc atâta poezie încât să mă pretind expertă. 🙂
Outsider-ul literaturii americane
Ca să intrăm în atmosferă, priviți întâi acestă animație foarte dark și mișto făcută de cineva pentru una dintre poeziile din carte. It just screams Bukowski.
Cam așa vă face să vă simțiți și cartea asta. Bukowski a turnat o groază de volume de poezie, iar Love is a Dog from Hell le strânge doar pe cele scrise între 1974 și 1977. Multe dintre versurile lui – nu neapărat din volumul ăsta, poate nici nu neapărat versuri – sigur le știți deja, pentru că sunt share-uite la greu pe Facebook și Tumblr și oriunde altundeva pe internet. Îl recunoașteți, el e:
Some people never go crazy. What truly horrible lives they must lead.
What matters most is how well you walk through the fire.
My ambition is handicapped by my laziness.
(și eterna) Find what you love and let it kill you.
Multă lume vorbește despre misoginismul lui Bukowski, despre cât obișnuia să tragă la măsea, despre femeile ușoare care-i treceau mereu pragul, despre faptul că ceea ce scrie el nu se poate numi literatură. Canonul american îl respinge, nici nu știu dacă se studiază în universități (probabil că nu, WTF, America?)… ce mai, nu oricine îi gustă stilul și nu oricine îl gustă recunoaște că îi place.
Eu am citit doar cartea asta și sunt 100% into him, iar dacă eram contemporani și locuiam juma’ de planetă mai încolo, aș fi fost clar una dintre gagicile alea care-i bătea la ușă. 😊 Bukowski e decadent, frust și sincer, iar multă lume consideră că e și total respingător. Controversele din jurul lui sunt suficiente pentru a-l face mult mai greu de uitat decât alți scriitori mai cuminți, cizelați și convenționali.
Despre ce e vorba și impresii
Fiind un volum de poezii – despre mai multe lucruri, dar ce răzbate cel mai puternic este singurătatea. Bukowski era un suflet pierdut dar incredibil de lucid, care tăia cu bisturiul tot stratul ăla de bullshit al oamenilor și le analiza esența de o superficialitate cruntă. Mai rău era când realiza că nu e cu nimic mai presus. Atunci se simțea cel mai singur și, când nu-și mai găsea refugiul în băutură și femei, se apuca să scrie. Și scria, și scria, și scria… despre cum n-o să fie niciodată bine, despre cum regăsirile de sine sunt efemere, despre depresie, nebunie, dragoste și moarte.
Cu toate că eu nu pot să compar, fiind la primul volum, am înțeles că versurile din Love is a Dog from Hell sunt mult mai tandre decât în cărțile care urmează, când peste Bukowski se așterne iremediabil amărăciunea. Mi-au plăcut mult de tot poeziile despre acea tipă roșcată pe care regretă că a pierdut-o; mi s-a strâns inima. Când e vorba de dragoste, scriitura omului ăstuia e foarte puternică și are un impact imediat.
Sigur, Bukowski era asshole și se considera superior. 🙂 Contrar manualelor de self-help din zilele noastre, considera că talentul este mult mai important decât munca în sine. Până și pe mormântul lui scrie simplu “Don’t try”.
Cu cât citești mai mult, cu ești mai tentat să crezi că și tu ai putea scrie oricând ca Bukowski; ți se pare un stil simplu de imitat, dar nimic mai fals – au dovedit-o mulți epigoni care, până în ziua de azi, consideră că dacă apasă de mai multe ori Enter în timp ce scriu o frază, gata, le-a ieșit o poezie. 😔
Dintre toți pesimiștii futăcioşi pe care i-am citit, cred că Bukowski mi-a căzut cel mai bine. Pur și simplu am aspirat cartea asta. E destul de lungă, dar am parcurs-o în două zile, cu multe pauze de lăsat să se sedimenteze ce tocmai citisem. Îmi pare rău că abia anul ăsta am început să-l citesc și abia aștept să trec la proză.
Ce nu mi-a plăcut
Singurul lucru pe care aș avea să i-l reproșez volumului este că are vreo câteva poezii de umplutură, dar sunt foarte puține; nici nu cred că ajung la cinci, iar asta e foarte rar. Da, mi-a plăcut ATÂT de mult.
Eterna Californie… și Hank Moody
Cine a avut ocazia să mai citească ce scriam anii trecuți știe că unul dintre serialele mele preferate din toate timpurile, dacă nu chiar favoritul, este Californication. Personajul principal de-acolo, Hank Moody, este inspirat 100% de the real Hank Bukowski. Și nu numai atât… toată atmosfera aia din Los Angeles cel însorit și plin de tentații se regăsește nu doar în cărțile lui Bukowski, ci și în serial.
Californication a fost de mii de ori acuzat că ar fi mult prea licențios și superficial. Sună familiar? :)) Eu, una, nu sunt deloc de acord: primele trei sezoane, cel puțin, m-au ținut cu sufletul la gură și sunt pline de substanță în spatele perdelei de facil. Nu vă lăsați păcăliți, both Hanks are more than meets the eye.
Recomandări
Recomand cartea asta oricui vrea să înceapă să citească Bukowski și își dorește să se familiarizeze cu stilul. O recomand și dacă vreți să începeți să citiți în engleză chestii ceva mai serioase decât cărțile pentru copii sau John Green; Love is a Dog from Hell e genul de lectură scrisă simplu, într-un limbaj pe care l-ați înțelege. O să vă placă și dacă aveți alergie la poeziile cu rime sau care sunt prea abstracte.
Nu o recomand celor speriați de târfe, vomă și erecții… sau mă rog, celor care se-mbujorează ușor când citesc asta. Cred că am zis tot. 🙂
Alte informații
Cum ziceam mai sus, nu cred că ar fi avantajos să cumpărați volumul apărut tradus la Polirom; dacă sunt într-adevăr doar 61 de poeme, e incomplet. Dar dacă nu sunteți vorbitori de limbă engleză, cică mai găsiți câteva exemplare la ei pe site.
În varianta originală, găsiți cartea la un preț destul de piperat pe Okian. Atât am dat și eu pe ea acum doi ani, când am cumpărat-o de la Anthony Frost.
*Pe Goodreads, Love is a Dog from Hell a primit de la mine 4 stele din 5, deși asta se traduce mai degrabă prin 4,5 stele.
Iti recomand sa citesti tot ce prinzi de la el, pt ca e fantastic soiul ala de amaraciune umoristica 😀 am pus de curand mana pe primul volum de scrisori bukowskiene dintre anii ’58-’65. ti le recomand si pe astea!
Ruuuux! 🤗 Îți dai seama că abia aștept să mai găsesc ceva prin vreo librărie. Scrisori, poezii, proză, gotta catch ’em all. 😀