Nu știu voi cum procedați când citiți o carte și vreți să scoateți citate din ea, dar eu am un adevărat ritual.
Am început să fac asta acum ceva vreme, în facultate, când era absolut necesar să rețin ce citesc, la ritmul calculat de 3 cărți pe zi pe care ar fi trebuit să-l susținem ca să parcurgem în întregime bibliografiile tuturor cursurilor până în sesiune… Litere rocks, don’t go there. :))
Apoi, a rămas până în ziua de azi o plăcere. Cu toate că aș putea:
- să-i fac o poză pasajului din carte cu telefonul, să blurez ce e în plus cu Touch Blur sau să tai imaginea și să rămână doar ce mă interesează;
- să pun etichete de-astea colorate, de care mai folosesc la seria A Song of Ice and Fire și cărțile-i uriașe, apoi să găsesc ușor pasajele în locul marcat;
- să nu fac asta deloc pentru că cine naiba mai citește așa…;
… prefer totuși să lipesc în spatele cărții, pe coperta III, un post-it. De fiecare dată când îmi place un citat, îl marchez ușor cu pixul în carte și scriu pe post-it numărul paginii.
Cel de sus e din Găinușa care voia să zboare, dar evident că cele mai pline sunt post-it-urile din A Song of Ice and Fire:
Apoi, pasiunea se transformă în nebunie și… da, mă apuc scriu toate citatele marcate. Nu de mână, nu sunt chiar (atât de) psihopată, ci la laptop. Așa am strâns o grămadă de documente Word organizate alfabetic, iar când mi-e dor de-o carte preferată, când îi recomand cuiva ceva și trebuie să-i arăt stilul autorului sau când pur și simplu vreau să intru iar într-o anumită atmosferă a unei cărți, știu exact unde să caut.
Din păcate, nu sunt nici genul care reține citate, nici care vorbește din cărți. (Dar, din fericire, nici nu copiez siropoșenii pe-o pisică să le dau apoi drumul pe interneți). Așa că mă-ntreb și eu de multe ori de ce mai fac asta. Nu știu, sincer, dar am ajuns în faza în care dacă nu aș face-o, aș simți că nu am terminat de citit cartea. Sunt defectă? #trvgeek4life 🤓
Nu ești defectă. Sau, dacă ești, și eu sunt.
Departe de a fi așa de sistematizată ca tine, se întâmplă ca un citat să mă lovească în moalele capului, așa că-i pun semn cu ce găsesc la îndemână (agrafă de păr, chiar și un ac de cusut, o fâșie de hârtie, un fir de lână sau ce-mi pică sub mână), iar la sfârșitul cărții îl copiez în agendă.
Oi fi io mai sistematizată, dar… scris de mână? Plecăciuni, tu ești mai hardcore. 🙂
și eu tot de mână :-)). notez paginile pe telefon și copiez toate citatele după ce termin cartea.
Gata, nu mă mai simt nebună. You guys take the cake. :))
Eu scriam numerele direct pe pagina de gardă (că deh, pe vremea noastră post-it-uri…). La Švejk m-am extins şi pe coperta a doua.
Cred că încurci un pic părțile componente ale cărții. Sau le sari? :))
Nope, în mod normal începeam de pe pagina de gardă, iar când nu aveam loc mă extindeam unde era. 🙂
Sigur nu confunzi pagina de gardă cu pagina de titlu? 😛
Că altfel nu are sens.Eu confundam de fapt, pagina de titlu ESTE pagina de gardă, şi “pagina de gardă” e pagina tehnică. Mâna sus dacă mai înţelegi ceva. Mersi pentru atenţie. :))*both hands clutched under the table, violently shaking the head from left to right.
Evident…
Până anul trecut când m-am apucat de blog scriam toate citatele într-o agendă. Acum le notez pe blog 😛 Bine, mai pun şi semne prin cărţi sau fac poze la citate.
Mie-mi plac prea multe să le pun pe toate pe blog. Plus că, la bafta mea în viaţă, m-oi trezi şi cu un copyright infringement issue în vreo zi. :))
Pe vremuri, cand eram si eu mai tinerica 😛 aveam un caiet in care copiam citatele respective..pana cand am obosit si am scris numai pagina si randul la care se aflau.
Acum am un fisier in word in care ori le scriu efectiv ori le dau copy-paste din pasaje citite online.
Asa ca mai poti primi pe cineva in clubul defectilor 🙂
Ei da, că tare bătrânică ești acuma. :)) Oh my, în sfârșit cineva care mai procedează ca mine. Clar ar trebui să existe ceva discount-uri la cărți pentru oameni ca noi.
Ei, cu batranetea ma alintam si eu 😛 cat despre discounturi..ce bine ar fi 🙂 sa imi mai iau un calup de carti de citit in garda :)) in aprilie am mers cu o prietena in diverta ca voia sa caute ceva si am stat si eu si am cascat gura, mi-au luat ochii una..apoi doua..apoi trei..pana la urma am luat 4 si am avut si noroc de garzi linistite sa le savurez! (plus ca am gasit niste citate amuzante)..win-win situation 🙂
Ce ți-ai luat? Do share. 😀 Oh lasă-mă, eu am făcut ravagii vara asta… 🙁 O să vezi (vedeți) în book haul-ul imens pe care-l voi posta la sfârșitul lunii. Și mi-e foarte ciudă că în bătălia cu ‘A Song of Ice and Fire’ nu câștigă nicio carte, doar asta am în cap și rafturile zac pline. :))
Am luat asa: de Yasunari Kawabata-Frumusete si intristare si Tara zapezilor, Muriel Barbery-Eleganta ariciului si o carte despre niste imigranti transilvaneni in America 🙂
Iii, de Kawabata pusesem de ceva vreme ochii pe Ţara zăpezilor (pe care aş citi-o la iarnă, ofc) şi pe încă una cu nişte cocori, să văd cum scrie nenea ăsta. 😀 Astea sunt două dintre cărţile pomenite când i s-a acordat Nobelul.
Eu subliniez cu creionul direct pe carte, dacă e a mea (și nu, nu-s o barbară, dar îmi place să pot reveni oricând la cartea respectivă și, răsfoind-o, să văd direct ce mi-a atras atenția când am citit-o). Dacă nu e a mea, îmi notez într-un caiet citatele. Cel mai la îndemână e să marchez ceva când citesc pe Kindle, fiindcă are o funcție de subliniat și e foarte ușor apoi să copiez citatele într-un articol de blog, pentru exemplificare.
Da, și eu ador funcția de highlight a Kindle-ului, mi se pare una dintre cele mai utile chestii inventate ever.