Carte: Rostogol merge acasă, de Lavinia Braniște

Știți ce mi-a zis cândva un prieten? Că lui îi e teamă că până și o carte pentru copii a unui autor român ar avea legătură cu perioada comunismului. 🙂 Eu nu cred că-i chiar așa, cărțile mereu au fost cu un pas-două înaintea filmelor. Drept dovadă, frunzăream într-o zi Cărtureștiul (online, că nu am fost binecuvântată cu oraș cărturesc) și mi-a sărit în ochi coperta asta mișto, cu porcușorul. Am râs apoi vreo cinci minute de numele Rostogol. Cum, mă, să-i zici așa potrivit porcului…? Despre Lavinia Braniște auzisem că ar fi o foarte pricepută traducătoare, așa că după ce am citit descrierea cărții… sold!

Despre ce e vorba

Rostogol e ultimul dintre cei 11 frați porcușori care, odată veniți pe lume, trebuie să ajungă la mama lor de la fermă. Doamna Flavia, barza însărcinată cu misiunea, se pregătește să iasă la pensie odată ce ajunge cu ultimul bebeluș la destinație. Doar că Rostogol e cam gras; unde mai pui că are și rău de înălțime… Așa că, sleită de puteri, doamna Flavia se vede nevoită să abandoneze siguranța zborului și să o ia la pas, cu neastâmpăratul de Rostogol cu tot. Doar că primejdiile pândesc la tot pasul: un vulpoi și trei corbi îi pun gând rău ghemotocului rozaliu de șorici.

Ce mi-a plăcut

Toată cartea! :)) Cum am zis și pe Goodreads, e genul ăla de poveste care ți se pare faină datorită acțiunii atunci când ești mic, iar când ești mare o apreciezi și pentru temele pe care le abordează: plecarea tinerilor în străinătate, îmbătrânirea și noile standarde de răbdare și înțelepciune care ți se impun odată cu vârsta înaintată, rezistența și încăpățânarea în fața noului și multe altele asemenea – pe care, sigur, un copil nu le poate înțelege pe deplin, dar cu mintea de adult sunt savuroase. Barza aproape pensionară din povestea lui Rostogol e exact ca bunica ce nu vrea nici în ruptul capului să învețe să folosească un smartphone. 🙂 Dar lăsând la o parte serioșeniile, cartea asta m-a făcut să râd cu lacrimi.

Mi-a plăcut limbajul spumos. Există un personaj destul de important (nu vă dezvălui cine), care nu are absolut nicio replică, dar e înzestrat cu atâta expresivitate doar din gesturi și mimică bine descrise, încât a devenit preferatul meu. E viu și așa frumos creionat, iar celor mici cred că le va dezvolta empatia față de necuvântătoare; își vor imagina, probabil, că la fel simte și gândește și musca pe care până atunci o găseau enervantă. Asta înseamnă să ai condei.

Ilustrațiile cubiste sunt demențiale. Nu am mai văzut așa ceva într-o carte pentru copii, deci bravo celor de la Arthur pentru că încearcă ceva nou. Cred că au fost făcute în acuarelă; corectați-mă dacă greșesc.

favorita mea

Andrei Măceșanu, căci el este ilustratorul volumului, e un copil la rându-i: e născut în 1995 și a făcut frumusețile astea. Feeling old yet? 🙂 “În ilustrațiile pentru copii îmi propun să redau un adevărat joc al formelor: lumea poate fi desenată în atât de multe feluri – și tocmai asta vreau să le inspir copiilor” – cuvintele lui Andrei de la începutul cărții. Adică poți desena lucruri atrăgătoare pentru copii și fără să fie în stilul Disney/Pixar, aș adăuga eu.

Ce nu mi-a plăcut

Nu există nici un lucru negativ major pe care am să i-l reproșez cărții, ci doar câteva chestii strict subiective. Nu pot să mă pun în locul unui copil, dar la vârsta asta aș fi preferat ca acțiunea să fie mai dezvoltată și să aibă un final mai bine schițat. Deși am înțeles că finalurile deschise sunt un fel de trademark pentru Lavinia Braniște, hai să facem un exercițiu de imaginație: știți ce se întâmplă cu un copil de 0-7 ani (secțiune pentru care Rostogol merge acasă a primit Trofeul Arthur) dacă îi oferi finalul cărții ăsteia? O să te sâcâie și-o să te bată la cap cu j’de mii de întrebări despre ce a pățit unul și ce s-a ales de celălalt, asta o să se-ntâmple! :)) Dar dacă tu, ca părinte, ai disponibilitatea afectivă și răbdarea necesare, un pic de mister nu strică.

Alte informații

Rostogol merge acasă a apărut în 2016 la Editura Arthur, fiind cartea câștigătoare a Trofeului Arthur la secțiunea 0-7 ani, la ediția din anul 2014. Eu am primit-o de pe Cărturești, care promit să v-o aducă la ușă în 24 de ore. Pentru că a fost comandată în perioada 7-10 iulie, am primit un bonus gratuit cu pachetul: stufoasa revistă Arte și meserii, o încântare vizuală minimalistă și cochetă pe care abia aștept s-o răsfoiesc.

*Pe Goodreads, Rostogol a primit de la mine 4 stele din 5.

2 thoughts on “Carte: Rostogol merge acasă, de Lavinia Braniște

  1. Și proză scurtă mișto scrie Lavinia Braniște, atît cît am citit eu (3 sau 4 bucăți).

    Fain! Spor și timp la citit și scris, și o, da! hai cu booktube, sînt fan.

    Reply

    1. Cu booktube la anu’, nu cred că apuc mai repede. 🙁 Mă foarte interesează acum Lavinia Branişte. Apropo, prima dată când am auzit numele ăsta am crezut că eşti tu. :))

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *